La jumatatea lunii iunie, aveam pofta de un pepene zemos si dulce si, desi stiam ca e prea devreme ca pepenii romanesti sa se fi copt, m-as fi multumit si cu unul adus din Grecia. La Cora am gasit niste resturi, cativa pepeni deformati si loviti. Mi-am incercat norocul si la Lidl, insa povestea s-a repetat.
In drum spre casa, mi-am amintit de standul cu pepeni de Amara din coltul Pietei Vitan, de unde am cumparat verile trecute. Desi erau sanse mici sa fi venit deja, am trecut prin piata.
Si ce surpriza placuta! Domnul Jambru din Amara, cu pepenii frumos aliniati, era acolo.
“Sunt pepeni din Grecia, nu?”
“Nu, nu sunt pepeni de-ai nostri, de la Amara. Sunt pepeni la folie, copti si gustosi.”
M-am bucurat in acea seara de gustul autentic al unui pepene verde romanesc, iar a doua zi am revenit pentru un pepene galben. Intr-o saptamana, deja cumparasem 5 pepeni si, de fiecare data, erau cel putin doua persoane inaintea mea.
Asa a aparut ideea unei serii dedicate Antreprenorilor din Piete, a oamenilor care produc fructele si legumele pe care le consumam. Astfel , intr-o perioada in care provenienta hranei nu ne mai este cunoscuta, putem identifica surse sigure din care ne putem achizitiona fructe si legume proaspete, crescute conform standardelor de calitate.
Si, pentru primul articol al acestei serii, ne-am intors la domnul Catalin Jambru, fratele celui mai mare producator de pepeni din Amara. Ne-a raspuns sincer la intrebari si ne-a dezvaluit din experienta de zeci de ani o reteta de succes ce poate fi implementata de oricine interesat in a deveni antreprenor.
Domnul Ion Jambru cultiva anual 14 ha de pepeni, atat la folie, cu picurare, cat si la rece, pentru a extinde durata productiei din iunie pana la sfarsitul lui septembrie.
Inainte de a se ocupa de agricultura, a fost mecanic. Dupa caderea comunismului, a inceput cu jumatate de hectar de pepeni. In acea perioada, vanzarile foarte bune datorate lipsei concurentei supermarketurilor l-au incurajat sa se extinda. Astazi, pe langa cele 14 ha de pepeni, are 4 ha de usturoi, de ardei kapia si solarii cu rosii.
Fratele sau, domnul Catalin Jambru, lucreaza in constructii, insa, pe perioada verii, este “omul de baza” care coordoneaza distributia si vanzarea pepenilor.
In ciuda aparitiei lanturilor mari de magazine, afacerea de familie prospera, datorita pasiunii celor doi, muncii sustinute si strategiei de marketing.
Pasiunea si “incrancenarea” domnului Ion Jambru l-au condus spre succes, determinandu-l sa persevereze si sa se documenteze neincetat chiar si in perioada fara productie, in lunile noiembrie – februarie. Astfel, a implementat metode de cultivare moderne, cu utilaje de ultima generatie, a reusit sa acceseze fonduri europene, ajuta si colaboreaza cu alti fermieri si a devenit un expert respectat in regiune, ale carui sfaturi sunt urmate inclusiv de persoanele cu scoala in agricultura. In ultimul program european accesat, se concentreaza pe productia de rosii in solarii, destinate consumului local.
Din experienta fiecarui an, fratii Jambru au dezvoltat o strategie inteligenta de marketing, centrata pe satisfactia si indeplinirea nevoilor clientilor, pornind de la cateva principii simple:
Respectand aceste principii, locatiile alese in Bucuresti sunt Piata Vitan si mica piata de la intersectia Caii Vitan cu Soseaua Mihai Bravu, puncte in care opresc multe masini in fiecare zi si trec mereu aceeasi oameni. Alt punct de desfacere este, bineinteles, in Amara. Distributia si vanzarea sunt bine organizate, de toate locatiile ocupandu-se membri din familie, oameni corecti si de incredere.
Pentru exclusivitate, in Piata Vitan au amplasat in toate cele 3 puncte corturi cu pepeni, astfel ca, pe oriunde ai trece, te imbie pepeni proaspeti, frumos asezati.
Pentru diversitate si pentru a satisfice toate gusturile, fratii Jambru aduc la fiecare 2-3 zile tot felul de soiuri, de la pepenoaice la pepeni verzi “pata neagra ” (“Cand te uiti noaptea pe tarla apar ca niste pete negre”) sau vargati, si la pepeni galbeni dungati sau cu coaja aspra, fiecare achizite fiind o surpiza placuta.
Ei au pus accent pe fidelizarea clientilor, motiv pentru care au renuntat acum 4-5 ani la punctul de desfacere de la Costinesti, unde erau preponderant turisti.
Domnul Catalin este la dispozitia clientilor de dimineata , de la 7, si pana seara tarziu, la 10:30. Inainte sa ii vanda, dumnealui verifica pepenii si, daca vreunul prezinta o leziune, il arunca. Daca o persoana doreste sa guste, dumnealui taie un pepene si o serveste.
In ciuda eforturilor si oboselii, cel mai mult ii place sa intre in contact cu oamenii, este mereu respectuos si glumet, ajuta clientii sa isi transporte pepenii la masina si chiar le ofera pepeni pe datorie. "Daca le este pofta si nu au bani momentan, le dau pepeni. Clientii sunt corecti, vin dupa o zi, doua si platesc".
De asemenea, pentru a se asigura ca toti clientii sunt multumiti si devin fideli, domnul Catalin merge dupa urmatorul principiu: “Cand aleg un pepene pentru un client, se poate intampla sa gresesc. Uneori, daca au fost ploi abundente, se intampla ca pepenii sa nu fie foarte gustosi, iar unii clienti se intorc si spun "mi-ai dat un pepene rau". Le-am spus tuturor clientilor ca nu e nicio problema, daca sunt nemultumiti de gust, a doua zi le ofer un pepene gratis. Mai bine pierd un pepene, decat un client.”
Domnul Catalin ne-a demontat si mitul pepenilor injectati cu apa. “Unii clienti spun ca pepenii sunt prea grei. Un pepene copt asa trebuie sa fie: greu. Daca i-as injecta cu apa, s-ar strica in locul in care au fost intepati.”
Domnul Jambru recunoaste ca fratele sau si familia resimt stresul muncii grele in agricultura si lipsa fortei de munca responsabile, dar dorinta de a reusi si pasiunea de a contribui la alimentatia sanatoasa a consumatorilor romani ii determina sa nu renunte. Iar rezultatele muncii lor se regasesc in numarul mare de clienti multumiti, fiind recomandati pe Instagram, in cadrul emisiunilor televizate si, bineinteles, de catre noi.
Daca sunteti fani ai pepenilor, va recomandam sa cumparati de la aceasta familie. Nu numai ca veti putea achizitiona pepeni copti si gustosi, dar veti fi si servit in modul specific producatorilor autentici, cu un zambet sincer pe buze, cu politete si o amabilitate dezarmanta.
22 August 2019 / Antreprenorii din Piete: Povestea familiei Jambru, cea mai mare producatoare de pepeni din Amara
30 Mai 2019 / Familia Rosculet - Cu migala ... si din suflet
Citeste toate povestile